νεα κρητη totalfitness news

Τη διαχείριση των υδάτινων πόρων συζήτησαν οι συμμετέχοντες στο Διεθνές Συνέδριο “Water Is Necessary for Life, WIN4LIFE” που έλαβε χώρα στην Τήνο από τις 19 έως και τις 21 Σεπτεμβρίου, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

Συνδιοργανωτές ήταν ο δήμος της Τήνου και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο ενώ έμφαση δόθηκε στο πιλοτικό – ερευνητικό πρόγραμμα LIFE + (SOL-BRINE) που αφορά στην επεξεργασία της άλμης και εφαρμόζεται στο νησί της Τήνου, στο οποίο μετέβησαν περίπου 130 σύνεδροι ώστε να ενημερωθούν για την πορεία του προγράμματος.

Μείζον ζήτημα η διαχείριση

Στην έναρξη του Συνεδρίου κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, ο δήμαρχος Παναγιώτης Κροντηράς μεταξύ άλλων επεσήμανε πως “το βασικότερο ζήτημα από την λειτουργία των αφαλατώσεων είναι η διαχείριση της άλμης, η οποία επιστρέφει στο νερό, αυξάνοντας την αλατότητά του. Σ’ αυτό το θέμα έρχεται να δώσει λύση το πιλοτικό σύστημα που θα παρουσιασθεί στο συνέδριό μας, για την επεξεργασία της άλμης, το οποίο αναπτύχθηκε από την Μονάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με επικεφαλής της Μονάδας την κ. Λοϊζίδου”.

Ο κ. Κροντηράς παραχωρώντας περισσότερα στοιχεία, σημείωσε πως “το έργο έχει τοποθετηθεί σε υφιστάμενη Μονάδα Αφαλάτωσης αντίστροφης όσμωσης στην περιοχή του Αγίου Φωκά στο χώρο που λειτουργούν αφαλατώσεις του δήμου”. Πραγματοποιώντας σύντομη αναφορά στο έργο, εξήγησε, ότι “Το πρόγραμμα SOL-BRINE αποτελεί ένα έργο εγκεκριμένο από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE (LIFE+ Περιβαλλοντική Πολιτική και Διακυβέρνηση) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Εταίροι στο έργο είναι ο δήμος Τήνου, που έχει και την ιδιότητα του συντονιστή, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Κάλιγκαν Ελλάς ΑΒΕΕ. Χρονική διάρκεια υλοποίησης του έργου ήταν από 1η Οκτωβρίου 2010 μέχρι την 31η Μαρτίου 2013, δηλαδή 30 μήνες, ενώ δόθηκε και 9μηνη παράταση και νέο πέρας του έργου θα λάβει χώρα στις 31 Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους”.

Το εν λόγω πρόγραμμα συμβάλει στη διαχείριση της άλμης, η οποία όπως εξήγησε ο δήμαρχος στην τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα, “μετά την επεξεργασία της, παράγεται αλάτι που θα διοχετευθεί στο τυροκομείο της Τήνου ενώ το καθαρό νερό θα χρησιμοποιηθεί για οικιακή 
χρήση”.

Προς το τέλος της τοποθέτησής του και λίγο πριν μιλήσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, ο κ. Κροντηράς υπογράμμισε πως, “Η παροχή νερού στους πολίτες και ειδικά σ’ αυτούς που κατοικούν στην ευαίσθητη ζώνη της νησιωτικής χώρας, είναι ένα θέμα εθνικό. Αν η Κυβέρνηση θέλει τουριστική ανάπτυξη και αν έχει ιεραρχήσει τη συμβολή των νησιών εκεί που της αναλογεί, οφείλει χωρίς καθυστέρηση και υπεκφυγές να βρει τρόπο να δημιουργήσει το προς διάθεση νερό, όπως ακριβώς δημιουργεί τις υποδομές για το ηλεκτρικό ρεύμα και για τις τηλεπικοινωνίες. Είναι θέμα εθνικό, σε τελική ανάλυση, ό,τι αφορά τα νησιά μας και την επιβίωσή τους. Και όπως τονίζω πάντα, χειμώνα και καλοκαίρι”.
Ιδιαιτερότητα νησιώτικου χώρου

Στη συνέχεια, παίρνοντας το λόγο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και υπεύθυνος του τμήματος ύδρευσης Γιάννης Ζαλώνης, αναφέρθηκε στις αυξημένες υδρευτικές ανάγκες που έχει ο τόπος και δη την καλοκαιρινή περίοδο, λέγοντας συγκεκριμένα πως, “με την άφιξη τουριστών τους θερινούς μήνες τετραπλασιάζονται οι ανάγκες” και άρα παρουσιάζεται εντονότερη η ανάγκη “σοφότερης” διαχείρισης. 

Ο ίδιος μάλιστα, τόνισε ότι “σύμφωνα με τις μετρήσεις η ζήτηση τριπλασιάστηκε από το 2002 ως και το 2010, με μια σταθεροποίηση τα τελευταία έτη στα 6.000 κ.μ. και για τους 48 οικισμούς”, προσθέτοντας όμως πως, “Ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα έως σήμερα είναι η μη ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων λόγω έλλειψης χρηματοδοτήσεων της Λιμνοδεξαμενής Λειβάδας, 400.000 κ.μ. και του Φράγματος της Γρίζας 600.000 κ.μ., έργα που ενδεχομένως να έλυναν οριστικά το πρόβλημα της Τήνου σε βάθος πεντηκονταετίας”.

Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι, “Στην Τήνο και στα άλλα κυκλαδονήσια δε θα συναντήσετε μεγάλες εκτάσεις, ποτάμια και λίμνες, όπως στην Ηπειρωτική Ελλάδα” όμως “Το νερό όπως και τα άλλα αγαθά στα νησιά είναι λίγο και η διαχείρισή του οφείλει να είναι προσεκτική και στοχευμένη, διατηρώντας το πνεύμα που μας άφησαν οι παλαιοί κάτοικοι του νησιού. Η αλήθεια είναι ότι δεν πετύχαμε πάντα αυτό το στόχο” σχολίασε, λέγοντας τέλος πως “Υπήρξαν χρονικές στιγμές, για τις οποίες πραγματικά δεν περηφανευόμαστε. Νωπές είναι οι μνήμες από το καραβάκι με το νερό που ερχόταν από το Λαύριο και των πολύωρων διακοπών υδροδότησης μέσα στο καλοκαίρι”, παραθέτοντας στη συνέχεια αναλυτικά “στοιχεία για την υφιστάμενη κατάσταση και πως αντιμετωπίζουμε στην πράξη το ζήτημα της ύδρευσης στην Τήνο”.

“Δημόσιο και κοινωνικό αγαθό”

Αναφορικά με τα παραπάνω, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, πραγματοποίησε σύντομη ομιλία στο Διεθνές Συνέδριο, διατυπώνοντας με σαφή τρόπο, τη θέση της παράταξής του. “Η υπόθεση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, ιδιαίτερα στις Κυκλάδες, αποτελεί μια πολύ σοβαρή υπόθεση από την οποία εξαρτάται εν πολλοίς η βιώσιμη αειφόρος διαχείριση των πόρων και αυτής καθεαυτής της ανάπτυξης” υπογράμμισε, αναφέροντας πως “Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ δίνουμε τεράστια σημασία ξεκινώντας από την αρχή ότι, το νερό αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δημόσιο και κοινωνικό αγαθό”.

Ο κ. Συρμαλένιος, εξήγησε πως, “Θεωρούμε ότι η μέχρι σήμερα διαχείριση του νερού στα νησιά μας, είναι όπως σχεδόν σε όλους τους τομείς, μια διαχείριση που είτε δεν υπήρξε, είτε έγινε χωρίς πρόγραμμα, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, χωρίς αντίληψη για τον εμπλουτισμό και την εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων”, προσθέτοντας ότι “Τα πάντα αφέθηκαν στον καιρό και στο θεό, με αποτέλεσμα αν έβρεχε, τότε βεβαίως σε κάποιο βαθμό καλύπταμε τις ανάγκες μας, αν όχι καταφεύγαμε σε λύσεις της τελευταίας στιγμής για την εξυπηρέτηση των άνυδρων νησιών. Λύσεις μεταφοράς του νερού με υδροφόρα πλοία, λύσεις που κοστίζουν πανάκριβα (13-15 ευρώ το κυβικό), λύσεις που τις διαχειρίζονται με εκβιαστικό τρόπο συγκεκριμένες εταιρείες”.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του και επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στις αφαλατώσεις, σημείωσε πως πρόκειται “για μια μορφή που ευρέως καλύπτει σήμερα τις υδροδοτικές ανάγκες, όμως δεν μπορεί να είναι η κύρια και αποκλειστική λύση και μάλιστα χωρίς τη χρήση των ΑΠΕ, λόγω της ενεργοβόρας λειτουργίας της. Είναι λοιπόν απορίας άξιον πως πιλοτικές λύσεις όπως η πλωτή αφαλάτωση που λειτούργησε πριν μερικά χρόνια με συνδυασμό ανεμογεννήτριας και φωτοβολταϊκών στην Ηρακλειά, απαξιώθηκε και εγκαταλείφθηκε”. Ο ίδιος κατέληξε πως πάγια θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτελεί η “κατηγορηματική απόρριψη κάθε σκέψης για ιδιωτικοποίηση του νερού, που επιδιώκεται να γίνει μέσω και της παρουσίας της ΕΥΔΑΠ στα νησιά”.

Πηγή koinignomi.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top